Vitamin E

Pažnja, open in a new window. PDFIspisE-mail

vitamin-eVitamin E ili tokoferol bitna je hranjiva materija, jedna iz važne grupe antioksidanasa koji služe za zaštitu od štetnih slobodnih radikala nastalih u oksidoredukcijskim reakcijama sprečavajući tako nastajanje “lošeg” kolesterola. Bitan je za rad imunološkog sustava, endokrinog sustava i spolnih žlijezda. Štiti od ateroskleroze, ubrzava zacjeljivanje rana, štiti plućno tkivo od zagađenih tvari iz zraka, može smanjiti opasnost od srčanih bolesti i spriječiti prerano starenje kože.
Nervni sistem i eritrociti posebno su osjetljivi na nedostatak vitamina E.

Vitamin E se nalazi u relativno velikim količinama biljnih ulja (sojino, laneno, ulje kikirikija, pšeničnih klica i dr). Dosta je zastupljen u pšeničnim i kukuruznim klicama, ječmu, kikirikiju, glavičastoj zelenoj salati. Manje koncentracije ovoga vitamina nalaze se u namirnicama animalnog porijekla kao u: svinjskoj masti, goveđem mesu, mlijeku, maslacu, žumanjku, iznutricama. Također nalazi se u avokadu i plodovima mora.
Normalnom prehranom većina ljudi dobiva dovoljnu količinu vitamina E i nisu potrebni nikakvi dodaci. Čest je sastojak brojnih proizvoda za njegu kože. Nema štetno djelovanje osim u izuzetno velikim dozama.
Nedostata vitamina E može uzrokovati degenerativne procese u mišićima, razaranje crvenih krvnih stanica, neke vrste anemija, poremećaje plodnosti i funkcije nervnog sistema kao i povećanje osjećaja umora.

Vitamin E je topljiv u mastima. Taloži se u jetri, masnim tkivima, srcu, mišićima, krvi, nadbubrežnoj žljezdi i hipofozi.
Resorpcija vitamina E odvija se u želucu. Potpomažu mu prisutne masti (nikako užegle) i pravilno lučenje žuči, a izlučuje preko mlijeka i stolice.

Dnevne potrebe za vitaminom E

Pažnja, open in a new window. PDFIspisE-mail

Osobe mlađe od 40 godina trebaju unositi u organizam od 400-1200, preko 40 godina 800, a žene u menopauzi i do 1200 I.J. vitamina E. Kod vitamina E jedna I.J. odgovara 1 mg. Ovaj vitamin treba oprezno  koristiti kod osoba, koje imaju hiperaktivnu tiroidnu žlijezdu, dijabetes, hipertenziju ili reumatsko oboljenje srca. U ovim slučajevima treba uzimati manje doze od 100 pa ih povećavati do 400 I.J.

Posjetite nas na Facebooku

Asahi Kasei u svijetu

Baner
Baner