Fosfor

fosforFosfor kao makromineral gradivni je dio kostiju, zuba, RNK I DNK nukleinskih kiselina, fosfolipida svake stanične membrane, osnovne energetske jedinice ATP-a, i određenog broja enzima i koenzima. Otprilike 85% ukupnog fosfora u organizmu nalazi se u kostima vezano kao hidroksiapatit (mineral, glavni sastojak koštanog tkiva, dok je ostatak raspodijeljen u krvi i mekim tjelesnim tkivima). Fosfor se vrlo dobro unosi u organizam zahvaljujući dobroj apsorpciji u crijevima, dok se sama ravnoteža u organizmu primarno regulira izlučivanjem putem bubrega. Da bi unos  fosfora kao i sama njegova bioskoristivost  bila poboljšana važno je prisustvo inozitola (fitinske kiseline) u samoj namirnici poput graha, graška, žitaricama i orašastih plodova.

Manjak fosfora:

Fosfor je vrlo rasprostranjen element u svim vrstama hrane, no u određenim situacijama može doći do deficita uslijed određenih poremećaja u radu bubrega ili faktora koji utiču na apsorpciju fosfora. Tako kod dugotrajne upotrebe lijekova koji sadrže aluminij ili dugotrajnog uzimanja suplementacijskog kalcij karbonata (fosfor je kod apsorpcije vezan za apsorpciju kalcija) može doći do smanjenja apsorpcije fosfora, iako je u dovoljnim količinama u hrani. Hipofosfatemija može se razviti i kod pojedinaca koji imaju problem gastrointestinalne malapsorpcije, diabetes mellitus, hiperparatireoza, disfunkciju bubrega ili boluju od kroničnog alkoholizma (sa ili bez popratnog oboljenja jetre) što za posljedicu može dovesti do gubitka koštane mase, slabost i loš apetit.

Toksičnost i maksimalne doze:

Povećanje koncentracije fosfora u krvnom serumu obično je posljedica neadekvatnog rada bubrega. Svaki poremećaj unosa fosfata odražava se na metabolizam kalcija. Tako prekomjeran unos fosfata uz istovremeno manji unos kalcija može dovesti do negativnog balansa kalcija kao i do smanjivanja aktivacije vitamina D .

Izvori fosfora u hrani:

Fosfor je u uravnoteženoj prehrani vrlo dobro zastupljen. Ipak, neke su namirnice bogatije, a to su prije svega proteinima bogate namirnice - meso, mlijeko, mahunarke, orašasti plodovi, leguminoze, cjelovite žitarice, krumpiri, sušeno voće i češnjak.

Posjetite nas na Facebooku

Asahi Kasei u svijetu

Baner
Baner