Peritonejska dijaliza

Pažnja, open in a new window. PDFIspisE-mail

peritonejska-dijaliza-pharmaexpressPeritonejska dijaliza koristi peritonejsku membranu (omotač koji prekriva organe u trbuhu) kao polupropusnu membranu za izmjenu molekula. Silikonska cjevčica (kateter) postavlja se u trbuh, a posebna otopina prilagođena za peritonejsku dijalizu putuje kroz kateter u trbušnu šupljinu pri čemu otpadne tvari i nakupljena tekućina prolaze iz krvi u otopinu te se nakon nekoliko sati ta tekućina iz trbušne šupljine istače i baca.

Peritonejska dijaliza provodi se pomoću postavljanja trajnog katetera. Pacijenti uliju tekućinu za dijalizu u trbušnu šupljinu kroz kateter, zatvore kateter i nastave sa svojim aktivnostima (kronična ambulantna peritonejska dijaliza - CAPD). Svakih 6 h isprazne trbušnu šupljinu i nadomjeste tekućinu.

Postoji mogućnost izmjene dijalizata tijekom noći i zadržavanja tekućine tijekom dana (kronična kontinuirana peritonejska dijaliza - CCPD) što je nekim pacijentima sasvim prihvatljivo. Pacijent se liječi 2-3 puta tjedno (intermitentna peritonejska dijaliza - IPD).

Posjetite nas na Facebooku

Asahi Kasei u svijetu

Baner
Baner